Maďarský parlament

Viktor Orbán je bezskrupulózní, egoisticky populista, který se za každou cenu (i za cenu poškozování Maďarska) snaží udržet u vesla. A to není všechno. Jeho nadbíhání Rusku není dílem náhody nebo rozmaru. Musí existovat pádné a skryté důvody, proč Orbán Rusy tak věrně poslouchá.

Připomeňme si, jak si Orbánova vláda vybrala Rusy za dodavatele jaderné elektrárny. (u nás k tomu také moc nechybělo a Zeman s Babišem by zakázku Rusům také dali. Ale nestalo se.). Stavba jaderné elektrárny je ale ve zpoždění a Maďarsku se příšerně prodražuje.

Připomeňme si také, že se v roce 2019 do Budapešti přestěhovala (ruská MIB) Mezinárodní investiční banka. Ta vnikla už v roce 1970 za Brežněva v Moskvě a sloužila SSSR a RVHP. Po rozpadu Sovětského svazu (1991) se moc neprojevovala, ale v roce 2012 její činnost Putin oživil. Maďarsko v ní obnovilo členství v roce 2015 za vlády Orbána (Ćesko už z ní vystoupilo). MIB je ale jistě prošpikovaná ruskými špióny. Mají to tedy k Orbánovi hodně blízko.

Orbán také vede nelítostní boj s opozicí, nezávislými médii a některými akademickými institucemi. Mediálně nejznámější je zrušení Středoevropské univerzity, kterou založil americký finančník maďarského původu George Soros. Orbán také miluje ruskou ropu, ruský plyn i ruského Putina.

A co za to Rusové od Orbána chtějí? Nic menšího než zastavit evropskou válečnou pomoc Ukrajině a blokovat vstup nových zemí do NATO. No řekněte, dělal by si takové potíže v EU někdo, na koho ruské tajné služby nemají velké páky?

 

————————

dále doporučujeme:

Orbánovo Maďarsko je nejzkorumpovanější zemí v EU, tvrdí CPI. Se ziskem pouhých 42 bodů ze 100 v indexu CPI (76. místo na světě) je jedinou zemí v EU, která zůstává pod celosvětovým průměrem.

Z <https://denikn.cz/1343088/unii-uz-s-orbanem-dochazi-trpelivost-brusel-varuje-slovenskeho-premiera-fica-nepridavejte-se-k-nemu/?ref=tit1>

, ,
Může vás také zajímat
Latest Posts from Česká politika